4 μερίδες

Υλικά

1/2 κιλό φασόλια ή γίγαντες

1 μεγάλο κρεμμύδι

4 καρότα

2 μικρές ξερές καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)

10 κ. σούπας λάδι

2 κύβοι λαχανικών KNORR

1 κ. σούπας πάστα ντομάτα

πιπέρι

1/2 κ. γλυκού μαγειρική σόδα (προαιρετικά)

νερό

Προετοιμασία

   Την προηγούμενη μέρα πλένουμε καλά τα φασόλια ή τους γίγαντες και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά περίπου. Μετά με καινούργιο νερό ( αν θέλουμε ρίχνουμε το 1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα) τα αφήνουμε να μουλιάσουν για μισή με μία μέρα.

Μαγείρεμα

    Όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε τα ξεπλένουμε από το νερό που μουλιάσανε. Βάζουμε στη χύτρα μπόλικο νερό  και ρίχνουμε τα φασόλια ή τους γίγαντες. Βάζω το μάτι στο 3. Ψιλοκόβω το κρεμμύδι αφού το καθαρίσω και το ρίχνω μέσα στη χύτρα. Κόβω τα καρότα σε ροδέλες αφού τα καθαρίσω πριν και τα ρίχνω και αυτά στη χύτρα. Ρίχνω και τις 2 καυτερές πιπεριές. Ανακατεύω μέχρι να πάρει βράση. Τότε κλείνω τη χύτρα βάζω τη βαλβίδα στη κατάλληλη θέση χαμηλώνοντας το μάτι στο 2. Μόλις σφυρίξει αλλάζω θέση τη βαλβίδα και κρατάω την ώρα. Κάθε 5 λεπτά ανακατώνω τη χύτρα (χωρίς φυσικά να την ανοίξω......) κουνώντας την κυκλικά για να μην πιάσει. Μετά από ορισμένο χρόνο ανάλογα τη χύτρα (στη δική μου περίπτωση 30 λεπτά) κατεβάζω το μάτι. Αφήνω τη χύτρα επάνω στο μάτι και περιμένω αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσει. Όταν αλλάζοντας τη βαλβίδα στην αρχική θέση δεν βγάζει αέρα τότε είναι ασφαλές να ανοίξουμε τη χύτρα.

     Αφού ανοίξουμε τη χύτρα ρίχνουμε 10 κουταλιές σούπας λάδι, τους δύο κύβους λαχανικών KNORR, μια κουταλιά σούπας πάστα ντομάτα και πιπέρι. Με το μάτι πάντα στο 2 ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πιει τα νερά.