Αγαπητοί φίλοι ραδιοερασιτέχνες γειά  σας

 

        Μετά από αρκετούς μήνες που είχα επικοινωνήσει μαζί σας, με αφορμή τώρα την εγκατάσταση ECHOLINK στο RU5 τα λέμε ξανά.

 

     Η υφιστάμενη ραδιοκάλυψη του ECHOLINK SV1BDS-L στο 431.100 παρότι αυτό βρίσκετε σε προνομειακό σημείο, που θα θέλαμε πολλοί από μας να έχουμε σαν QTH, δεν μπορεί φυσικά να καλύψει όλη την Αθήνα. Περιοχές από την Ηλιούπολη και πέρα έχουν φυσικό εμπόδιο την σκιά του Υμητού. Όποτε κάτι πήγαινε στραβά, κόλημα ΗΥ, χάσιμο δικτύου ή και ακόμα κόψιμο ρεύματος για συτήρηση, κάποιος δεν είχε εναλλακτική λύση. Ετσι με την Ενωση Ελλήλων Ραδιοερασιτεχνών έγινε συζήτηση για εγκατάσταση σε κάποιο αναμεταδότη της περιοχής Αθήνας και τελικά προτάθηκε το RU5.

 

     Παρότι θα μπορούσε και το νέο σύστημα να λειτουργήσει στο παλαιό σημείο, για να μην έχει κοινά σημεία βλάβης με το 431.100, επιλέχθηκε να εγκατασταθεί στην ΕΕΡ που υπάρχει ήδη DSL γραμμή. Για ένα σύστημα που λειτουργεί ανεπιτήρητο, σημαντική είναι η συνολική αξιοπιστία. Ετσι αν και μπορούσαμε εύκολα να βρούμε ένα οποιδήποτε ΗΥ, ο φίλος Γιώργος SV1RP, που διατηρεί το κατάστημα OCCASION COMPUTER SHOP, μας πρόσφερε έναν ΗΥ μάρκας COMPAQ που διακρίνετε σαν μάρκα για την αξιοπιστία της.

 

     Αφού συνδέσαμε έναν πομποδέκτη, κάναμε τις πρώτες δοκιμές, έγινε και η τελική εγκατάσταση με χαρακτηριστικό πια SZ1SV-R. Στον αναμεταδότη αυτόν όμως λειτουργούσε ήδη το παρόμοιο WIRES II.  Για να αποφύγουμε το μπέρδεμα των εντολών του ECHOLINK με το WIRES II αλλάχτηκαν ελαφρά οι εντολές του ECHOLINK. Οι εντολές του WIRES II αρχίζουν από # και όταν ακούσει οτιδήποτε άλλο έβγαζε μύνημα για λάθος εντολή. Ετσι ακολουθώντας την υπάρχουσα πρακτική που εφαρμόζετε και στους άλλους κομβούς με συνύπαρξη ECHOLINK και WIRES II, είπαμε στο WIRES II να αγνοεί ότι αρχίζει από * και όλες τις εντολές του ECHOLINK τις μετατρέψαμε ώστε να έχουν ένα * μπροστά. Ετσι για παράδειγμα η αποσύνδεση έγινε *##.

 

     Για όσους δεν θυμούνται τις εντολές παραθέτουμε τις κυριότερες στον παρακάτω πίνακα και τις συντομεύσεις που έχουν μπεί στα SV1BDS-L (431.100) , SZ1SV-R (RU5) SV3CHA-L Ρίο-Πάτρα(145.475). Υπενθυμίζω ότι η λογική που έχει ακολουθηθεί στις συντομεύσεις είναι διψήφια νούμερα με το πρώτο νούμερο την περιοχή που βρίσκετε ο κόμβος και ένα αύξοντα αριθμό για δεύτερο ψηφίο.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ 

 

00  επιλέγει τυχαία να συνδεθεί σε έναν διαθέσιμο κόμβο οπουδήποτε τύπου 

01  επιλέγει τυχαία να συνδεθεί σε ένα link ή repeater  

02  επιλέγει τυχαία να συνδεθεί σε ένα conference server

03  επιλέγει τυχαία να συνδεθεί σε έναν χρήστη

08  εκφωνεί όλους όσους είναι συνδεδεμένοι

09  επανασυνδέει τον τελευταία αποσυνδεδεμένο 

#   αποσυνδέει τον τελευταία συνδεδεμένο

##  αποσυνδέει τους πάντες

*   στέλνει το χαρακτηριστικό του σταθμού

 

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΩΝ

 

11  SV1BDS-L  ΑΘΗΝΑ        431.100 (88.5)

12  SV1CIF-L  ΑΓΡΙΝΙΟ      ??

13  SV1EAG-L  ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ  ??

14  SV1JCZ-L  ΑΘΗΝΑ        144.975

15  SV1GFG-R  ΑΘΗΝΑ        R3B (77.0)

21  SV2BZQ-R  ΕΔΕΣΣΑ       R4 (88.5)

22  SV2ESB-L  ΚΟΖΑΝΗ       145.550

23  SV2AYW-L  ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ   144.950 (71.9)

31  SV3CHA-L  ΡΙΟ/ΠΑΤΡΑ    145.475

32  SV0LU-L   ΣΠΑΡΤΗ       144.850 (88.5)  

33  SV3CHF-R  ΔΟΛΙΑΝΑ      R2 (88.5)

41  SV4CZC-L  ΤΡΙΚΑΛΑ      R3 (71.9)

42  SV6EXB-L  ΛΑΡΙΣΣΑ      431.100 (88.5)

51  SV5DDR-R  ΡΟΔΟΣ        430.650+R2

61  SV6DBG-R  ΙΟΑΝΝΙΝΑ     R6 (77.0)

82  SZ8XIO-R  ΧΙΟΣ         R0 (107.2)   

83  SV8FMT-L  ΣΑΜΟΣ        431.100

84  SV8BUS-R  ΛΕΥΚΑΔΑ      R3 (88.5)

91  SZ9ERK-L  ΗΡΑΚΛΕΙΟ     145.475 ??

92  SV9GPX-L  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ    145.550 (88.5) ??

28  KB2JKW-R  NEW YORK

29  VK2IR-L   SYDNEY

 

 

      Από τον χειμώνα θα αντικατασταθεί ο πομποδέκτης στο Ρίο της Πάτρας με έναν στα UHF στο 431.100 με την καθοριστική συμβολή πάντα του Γιώργου SV3CHA που φιλοξενεί τον κόμβο στο Πανεπιστήμιο όπου εργάζετε. Με την ευκαιρία να ξαναπώ οτι όποιος στην επαρχία διαθέτει σημείο με μόνιμη σύνδεση Internet (DSL ή πρόσβαση σε Ακαδημαικό ίδρυμα) να υπολογίζει σε βοήθεια και κυρίως την εμπειρία που υπάρχει, για να στήσει έναν κόμβο εύκολα γρήγορα και χωρίς ευρώπουλα. Εδω είναι περιττό, αλλά να ξαναπούμε πόσο σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί σε κάποια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αποκατάσταση επικοινωνίας της δικής τους ή κοντινής πληγήσας περιοχής.

 

   Επιβεβαίωση της ευκολίας είναι και η εγκατάσταση στο R2 των Δολιανών από τον SV3CHF ενός κόμβου ECHOLINK με το χαρακτηριστικό SV3CHF-R που λειτουργεί μόνιμα πλέον. Εδώ και καιρό στον τοπικό αναμεταδότη των Τρικάλων λειτουργεί κόμβος αυξάνοντας και εκεί τις δυνατότητες επικοινωνίας των συναδέλφων της περιοχής.

 

   Μια ευχάριστη έκπληξη λίγο πριν στείλω το άρθρο για δημοσίευση ήταν η διαπίστωση ότι τελικά λειτουργεί από Έλληνες σε αναμεταδότη στη Νέα Υόρκη  ECHOLINK. Μπήκε η συντόμευση 28 για το KB2JKW-R το οποίο όμως θα αλλάξει πολύ σύντομα σε KC2EFN-R με την συντόμευση φυσικά να παραμένει ίδια. 

 

     Για να μπορεί ο κάθε μετακινούμενος χρήστης να ξέρει ποιές συντομεύσεις υπάρχουν προτείνετε να χρησιμοποιούνται οι ίδιες συντομεύσεις και στους άλλους κόμβους. Εδω να υπενθυμίσω σε όσους έχουν λίνκ να προτιμούν, εφόσον γίνετε, τις άτυπα καθιερωμένες συχνότητες 145.475 ή 144.975 και 431.100 όπως εύστοχα έχει προτείνει ο Νικόλας SV1AMA.

 

     Όπως διαπιστώθηκε η νέα εγκατάσταση στο RU5 έχει πολύ καλή ευαισθησία στην αποκωδικοποίηση των DTMF κωδικών. Με αφορμή αυτό το έψαξα πως να βελτιώθει και στο 431.100 και βρήκα τελικά τι έπρεπε να αλλαχτεί. Ετσι μπορείτε να διαπιστώσετε ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η ευαισθησία αποκωδικοποιήσης και στο SV1BDS-L στο 431.100. Επειδή πολλοί δεν έχετε DTMF πληκτρολόγιο αν μπορέσετε να βρείτε από τα μαγαζιά με τηλεφωνικά είδη ένα μικρό πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείτε σε τηλεφωνητές, θα μπορείτε με λίγη προσπάθεια να δώστε εντολές.

 

     Πολλοί φίλοι έχουν ζητήσει να διαβάσουν τις προηγούμενες δημοσιεύσεις. Με την ευκαιρία της ενεργοποιήσης της σελίδας μου, έβαλα εκεί http://radio.phys.uoa.gr/~sv1bds  όλες τις προηγούμενες δημοσιεύσεις και τις διάφορες παραπομπές σε σχετικούς δικτυακούς τόπους. Στην αρχή του σχετικού αφιερώματος για το ECHOLINK στο HAMRADIO μπορεί να πληροφορηθεί και διάφορα τρέχοντα νέα.

 

      Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά, όταν έχετε πρόβλημα στον ΗΥ σας και σε 30 δευτερόλεπτα σας 'πετάει έξω' και δεν μπορείτε να μιλήσετε, να ελέγχετε το FIREWALL ειδικά αν έχετε XP. Κατατοπιστικότατες είναι οι σχετικές οδηγίες στο site του ECHOLINK για τα FIREWALL. Και μια προσωπική εξομολόγηση, βγάζω σπυράκια με τα XP.

 

     Πολλοί μου έχουν ζητήσει οδηγίες πως να συνδέσουν τον ΗΥ τους στην DSL που μόλις απέκτησαν. Εδώ υπάρχουν δυο σημαντικά προβλήματα, υπάρχουν πληθώρα DSL MODEMS με διαφορετική παραμετροποίηση για το καθένα για να περιέγραφα την σχετική διαδικασία και επιπλέον δεν μπορώ να τηλεχειριστώ το πρόγραμμα αυτό. Ετσι πρέπει καθένας να το παραμετροποιήσει μόνος του ή με τη βοήθεια κάποιου 'ειδικού'. Αυτό που πρέπει να ορίσει είναι να γίνονται port forwarding οι UDP πόρτες 5198,5199 στην μόνιμα ορισμένη (ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ με DHCP) εσωτερική IP διεύθυνση του ΗΥ που θέλουμε να τρέχει το ECHOLINK. Αν κάποιος το στήσει σε κάποιο DSL ας γράψει δυο γραμμές για το πως γίνετε και ας μου το στείλει εδώ στο contact us ώστε να το περιλλάβω σε επόμενη δημοσίευση ή και στο site. Δεν μπορούμε να τρέχουμε δυο ECHOLINK σε δυο ΗΥ ( εκτός αν έχουμε δυο IP διευθύνσεις).  Αν θέλουμε να τρέχουμε από διαφορετικά ΗΥ εναλλακτικά τότε μόνη λύση είναι το PROXY ECHOLINK (για περισσότερα στο site του ECHOLINK). 

 

     Σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε σκεφτεί γιατί να μην μπορούμε να το βγάλουμε και στα βραχέα και να μένει μόνο στα VHF και UHF. Δυστυχώς όπως έχει αρχικά σχεδιαστεί θα μπορούσε να μιλήσει μόνο αν είχαμε SQUELCH στα HF. Έτσι δοκιμάζοντας ένα άλλο πρόγραμμα Voice over IP που ήμουν ήδη εξοικειωμένος, το TEAMSPEAK όπου επιτρέπει FULL DUPLEX audio, έγιναν οι σχετικές δοκιμές στα HF. Αφού λύθηκαν τα πρώτα προβληματάκια το πρώτο QSO έγινε καλώντας, ποιόν άλλον τον Αντωνάκη SV1GH, που αλλού στο 7088. Για να μην ψυλλιαστεί τον κάλεσε ο παλιός του μαθητής Δημήτρης SV1NQ που είχε χρόνια να τον ακούσει. Ο ήχος ήταν μια χαρά παρά την υψηλότατη συμπίεση που χρησιμοποιήθηκε.  Η έκπληξη ήταν διπλή, στην αρχή για τον φίλο που είχε χρόνια να ακούσει και μετά για τον τρόπο που τον άκουγε. Ακολούθησε δεύτερη δοκιμή με περισσότερες εκπλήξεις, το βράδυ στο 3780 ο Βασίλης G0VAS να ακούγετε πλασαριστός απο την Αγγλία. Το ενδιαφέρον είναι οτι μπορούσε κάποιος με το HAM RADIO DELUXE να τηλεχειρίζεται πλήρως το 735 μου.

 

     Κλείνοντας σας προετοιμάζω για μια έκπληξη που πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη μια και λύθηκαν όλα τα τεχνικά προβλήματα και μένει λίγη δουλειά μόνο ακόμα.

 

    Με τους καλύτερους ραδιοερασιτεχνικούς χαιρετισμούς

 

         Γιώργος SV1BDS