ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΔΕΚΤΗ

 

Αφού συνδεθείτε με το ECHOLINK στο SV3CHA-R έχετε αμέσως λήψη σε ότι ακούει ο δέκτης εκείνη τη στιγμή. Αν είστε ο μοναδικός ακροατής θα δείτε αναλυτικά τις οδηγίες που θα παρουσιαστούν στο πάνω δεξιό παράθυρο. Αν υπάρχουν και άλλοι πριν από σας θα δείτε εκεί τη λίστα με όλα τα callsigns. Στο κάτω δεξιά μικρό παράθυρο θα σας δείξει ένα μήνυμα στα Αγγλικά για το πώς θα δώσετε HELP για βοήθεια και τη συχνότητα και το MODE USB,LSB,AM,FM,CW) που ακούγεται εκείνη τη  στιγμή για παράδειγμα : 14.285,00 USB. 

Για να αλλάξετε τη συχνότητα δίνετε τη νέα συχνότητα π.χ. 14200 και πατάτε το Send κουμπί δίπλα. Αφού το στείλετε θα δείτε ότι θα στείλει Executing 14200 δείχνοντας μας ότι εκτελείται η εντολή που δώσαμε. Αμέσως μετά θα πρέπει να δείξει τη νέα συχνότητα και το τρέχον MODE π.χ. 14200 USB. Για να αλλάξετε το MODE δίνετε τη κατάλληλη λέξη π.χ.LSB και μετά βλέπετε την απεικόνιση Executing LSB και μετά παρουσιάζετε το τελικό αποτέλεσμα συχνότητα και MODE.

Ας δούμε τώρα πιο αναλυτικά διάφορα θέματα. 

- Ο δέκτης είναι ICOM R72 30KHz – 30MHz.

- Όταν δίνετε τη συχνότητα ΜΗΝ δίνεται και το MODE μαζί, αλλά χωριστά . Μην σας μπερδεύει το ότι τα παρουσιάζει μαζί 

- Τη συχνότητα να τη δίνετε με έναν από τους εξής τρόπους 14.285 ή 14285 (ΟΧΙ 14,285) ή 14285,23 ή 14.285,23 (ΟΧΙ 14285.23).

- Από τον συγγραφέα του προγράμματος ECHOLINK αγνοούνται οι επαναλαμβανόμενες εντολές. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εκνευριστικό πολλές φορές όταν χρειάζεται να δίνετε τις ίδιες εντολές ξανά και ξανά. Αυτό που θα δείτε είναι αν και θα δίνετε μια εντολή αυτή να μην σας την  αναγνωρίζει και να την αγνοεί. Φυσικά δεν φαίνεται το Executing. Η λύση είναι για τη μεν συχνότητα να δώσετε κάποια άλλη και μετά αυτή που θέλετε μέχρι να την πάρει ενώ για το MODE είναι πιο απλή προσθέτετε όσα και όποια γράμματα θέλετε π.χ. για LSB δίνετε  LSBKSGHGT.

- Αν θέλετε να δείτε ή να επαληθεύσετε σε ποια συχνότητα είσαστε αν γράψετε οτιδήποτε τότε σας δείχνει την τρέχουσα συχνότητα και το MODE.

- Αν είσαστε περισσότεροι από ένας τότε με το σωστό ραδιοερασιτεχνικό πνεύμα που πρέπει να μας διακρίνει γίνεται συνεννόηση για το ποια συχνότητα θα ακούτε από κοινού. Αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να κάνει μια δοκιμή για να δει αν περνάει ας τον αλλάξει για παράδειγμα και μετά ας επιστρέψει στο ‘καφενείο’ που ακούει ο άλλος. Η συνεννόηση μπορεί να γίνει γράφοντας ότι θέλετε στο Chat αρκεί φυσικά να μην δώσετε μια πρόταση που αρχίζει πχ από LSB USB FM AM CW.

- Σύνδεση μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ από χρήστες και όχι από link ή repeaters. Ο λόγος είναι διπλός, να μην ακουστούν ‘μπουζούκια’ στον αέρα και επιπλέον αν συνδεθεί  ένα link ή repeater είναι αδύνατο να αποσυνδεθεί.

- Αν σας βγάζει TIMEOUT μετά από λίγα λεπτά και σας αποσυνδέει βάλτε 0 το χρόνο στο Tools, Setup , Timing , Receive timeout.

 - Αν δείτε οποιαδήποτε δυσλειτουργία, έχετε οποιοδήποτε σχόλιο ή πρόταση γράψτε μας ή βάλτε φωνή όπου με ακούσετε.

 

73 και καλή ακρόαση

Γιώργος SV1BDS